Restauracja przy Rynku

Żeby w pełni wydedukować sedno stereotypowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto dorzucić owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była w szczególe z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była banalna dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, lecz z niekiedy pojawiło się też oraz wino, przywożone przede wszystkim z Śląska i Węgier.

restauracja w Krakowie

Sylwetka tradycyjnej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z gigantyczną ilością mięsa i kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych krajach – wobec tego mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz bardzo pikantnych sosów polskich.

Krakow Restaurant

   

Staropolska kuchnia – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu standardowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Typową cechą kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż i artykułów mięsnych.
Marynaty sztampowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można również odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *